young woman, woman, young-3718540.jpg

Egyszerű trükkök szemünk egészségéért

Fájós fejünket masszírozzunk, vitalitásunk csökkenésekor vitamint szedünk, azonban szemünk egészségének biztosítására nem sok kézenfekvő módszer jut eszünkbe. Aki sokat van képernyő előtt, a pislogás és a természetes fény hiánya miatt gyakran tapasztalhat szemszárazságot, fejfájst, vagy szemfájást. A megoldás szinte magától értetődő, időnként meg kell szakítani a képernyőbámulást. De hogyan, mennyi időre és amennyiben ez nem lehetséges, mivel kímélhető mégis a szemünk?


Amennyiben a látásunkkal nincs is konkrét probléma, ha több, mint napi 4 órát töltünk képernyő előtt, érdemes beszereznünk egy monitorlencsével ellátott szemüveget, mely óvja szemünket a képernyő káros kék fényétől.


Létezik egy 3×20-as szabály, mely mindössze annyit ír elő, hogy húsz percenként 20 másodpercre nézzünk legalább 6 méter távolságba. Nem árt ilyenkor felállni, megmozgatni magunkat és kinézni a természetes fénybe. A hidratálás fontosságát nem győzik szajkózni. Napi mésfél, két liter víz elfogyasztása sokak számára elképzelhetetlen, azonban egész egyszerűen többször, kisebb adagokra kell felosztani. Soknak tűnik 8 pohár víz? Tizenhat órát lazán ébren töltünk egy nap, így gyakorlatilag olyan, mintha két óránként innánk meg egy pohár vizet.


Fontos a digitális eszköz elhelyezése. Igyekezzünk megoldani, hogy a kepernyő teteje ne legyen feljebb szemünk magasságánál. A természetes fény jelenléte a szobában hasznos, azonban olyan helyre érdemes helyezni a digitális eszközt, ahol nem rontja a képernyő láthatóságát, illetve hunyorognunk sem kell. Testtartásunkra is érdemes figyelni, így nem fog minden porcikánk sajogni és zsibbadni, miután felálltunk a számítógép elől. Amennyiben munkánk nem engedi meg a szemünk gyakori pihentetését, érdemes műkönnyet használni, hogy hidratált maradhasson.


„Hiszen ezt magatól is kitaláltam volna!” – gondoljuk magunkban és mégsem történik így, sosem. A módszerek banálisnak tűnhetnek, de épp emiatt hatékonyak és tarthatóak. Könnyedén a szokásaink közé iktatható a rövid pihenő és a vízivás, a berendezkedés és a tartás, a műkönny és a monitorlencse bevetése pedig megelőzheti a kényelmetlenségeket. A módszerek hatékonyságát csak a saját tapasztalataink támaszthatják alá. Egy próbát mindenképp megérnek.

Share pe:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Mai multe postări

young woman, woman, young-3718540.jpg

Egyszerű trükkök szemünk egészségéért

Fájós fejünket masszírozzunk, vitalitásunk csökkenésekor vitamint szedünk, azonban szemünk egészségének biztosítására nem sok kézenfekvő módszer jut eszünkbe. Aki sokat van képernyő előtt, a pislogás és